Sursa foto: Unsplash.com
Europa se pregătește pentru o schimbare majoră a vremii în urma unui vortex polar ce se va extinde din nord. Meteorologii prognozează un model meteo dinamic, cu furtuni de iarnă intense, care vor afecta regiunile vestice ale continentului și vor ajunge și în România. Se estimează ploi, ninsori abundente și viscol, cu un val de frig ce va determina scăderea bruscă a temperaturilor.
Potrivit prognozelor, în această săptămână o depresune atmosferică extinsă va influența Europa, iar masa de aer rece din regiunea arctică se va deplasa spre sud. Aceasta va aduce precipitații sub formă de zăpadă și vânturi puternice, iar în unele zone,
le vor fi abundente, iar viscolul va crea condiții extrem de periculoase.
Schimbări majore în prognoza meteo pentru România
Începând de marți, vremea se va răci semnificativ în România, iar în majoritatea regiunilor vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Temperaturile vor scădea treptat, iar la munte, vântul va atinge viteze de până la 80 km/h. În nordul țării, vor fi condiții de lapoviță și ninsoare, iar în zonele joase de relief se va forma ceață în timpul dimineților și nopților.
De joi, vremea va deveni normală pentru această dată calendaristică, cu precipitații mixte, iar temperaturile vor scădea și în sudul și estul țării. În Capitală, vremea va fi mai rece, iar ploile vor fi urmate de ninsori pe arii restrânse. La munte, ninsorile vor fi abundente, iar viscolul va afecta regiunile montane.
Detalii prognoză pentru zilele următoare
În zilele de miercuri și joi, temperaturile vor fi mult mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în sud și sud-est, unde se vor atinge maxime de până la 18 grade. Însă, începând de joi dimineață, valorile termice vor scădea rapid, iar precipitațiile vor cuprinde treptat întreaga țară.
Spre finalul săptămânii, vântul se va intensifica, iar prognoza indică o probabilitate ridicată de precipitații în toată România, cu ninsori în zonele montane și ploi în regiunile sudice și sud-estice. Temperaturile vor varia între 0 și 13 grade, cu minime care vor coborî până la -10 grade în zonele depresionare.
În București, vremea se va răci considerabil începând de joi, cu maxime de doar 7-8 grade și minime ce vor atinge -2 grade. În următoarele zile, cerul va fi variabil, iar probabilitatea de precipitații va rămâne ridicată, în special în prima jumătate a intervalului.
Se recomandă atenție deosebită pe drumuri, în special în zonele de munte, din cauza viscolului și a riscului de formare a poleiului.
„Începând de joi dimineaţă, temperaturile vor scădea semnificativ şi în centrul, sudul şi estul ţării, astfel că la nivelul întregii ţări vremea va deveni normală termic pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, iar în cursul zilei vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, local în sudul şi estul ţării şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe arii restrânse în centru. În noaptea de joi spre vineri, local în vest şi izolat în centru vor fi lapoviţă şi ninsoare. La munte, pe arii restrânse va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zonele montane, în sud-vest şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 13 grade, iar cele minime între -5 şi 4 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, până spre – 10 grade. La Bucureşti, valorile termice vor scădea semnificativ, astfel că vremea va deveni normală termic. Cerul va avea înnorări în cursul zilei de joi, când vor fi condiţii de ploaie, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi de 7…8 grade şi cea minimă de -2…-1 grad.
Vineri, sâmbătă şi duminică, atât în ţară, cât şi la Bucureşti, regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în toată ţara, mai ales în prima jumătate a intervalului”, a explicat meteorologui de serviciu Raul Ilea pentru