14.7 C
București
28 octombrie, 2024

Dr. Mihai Băican: „Când folosim terapiile pe bază de ozon, inițiem o «cascadă de vindecare»”

Terapia cu ozon poate fi utilizată atât pentru ameliorarea, cât și pentru prevenirea mai multor probleme de sănătate și „cu siguranță, ne ajută să trăim mai bine și ne ajută să trăim și mai mult”, a spus, pentru cotidianul Jurnalul, dr. Mihai Băican, director medical la SwissMED Clinic, un centru de excelență în medicină regenerativă din București. Pe de o parte, ozonoterapia scade inflamația, care stă la baza declanșării unui număr foarte mare de boli, iar pe de altă parte oxigenează mai bine țesuturile și vine cu un aport energetic pe care organismul îl folosește în toate procesele reparatorii și de vindecare, ne-a explicat medicul.

Jurnalul: – Domnule doctor, spuneți-ne, în primul rând, ce este

oterapia sau terapia cu ozon, o metodă mai puțin cunoscută publicului larg.

Dr. Mihai Băican: –

este relativ veche, nu este o terapie nouă. Ceea ce e nou este partea de tehnologie, adică generatorul de ozon care ne ajută să realizăm procedura, în ultimii ani, în condiții mult mai sigure din punct de vedere tehnic, procedural. Este o terapie care presupune un amestec de oxigen și ozon – practic, folosim oxigen medical, de puritate maximă, care este, într-o anumită proporție, transformat în ozon (o formă instabilă a oxigenului, în care avem trei atomi de oxigen). Din punctul de vedere al aplicării, putem să facem distincția dintre terapia sistemică – care se adresează întregului organism – și cel mai frecvent folosim autohemoterapia pentru acest lucru, sau terapia locală, atunci când folosim injecții, mici infiltrații cu ozon subcutanat sau intra-articular sau când îl instilăm, de exemplu, în canalul auditiv extern, ori în alte zone.

– Cum ne ajută ozonoterapia să fim mai longevivi și să fim mai sănătoși?

Dr. Băican : – Sigur, noi ne dorim să trăim mai mult neglijând foarte mult cum trăim astăzi. Și atunci trebuie să intervenim asupra calității vieții, astfel încât, indiferent cât trăim, să avem o calitate a vieții cât mai bună și să fim cât mai sănătoși. Este demonstrat deja și se discută tot mai mult că există un grup din ce în ce mai mare de boli care au la origine inflamația. Iar ozonoterapia scade inflamația, pe de o parte, iar pe de altă parte oxigenează mai bine țesuturile și vine cu un aport energetic pe care organismul să-l folosească în toate procesele reparatorii, în toate procesele de vindecare.

– În ce afecțiuni este indicată această terapie?

Dr. Băican: – Ca și grupuri de afecțiuni, discutăm de patologia autoimună, de patologia vasculară – indiferent că vorbim de insuficiențe arteriale, arterio-venoase sau de piciorul diabetic, care are un mecanism propriu, nu presupune neapărat insuficiență arterială. Discutăm, de asemenea, de afecțiuni virale, bacteriene, de foarte popularizatul sindrom de burnout, de dificultăți de concentrare și, un lucru extrem de important, vorbim de imunomodulare, adică de intervenția ozonoterapiei sistemice în modularea răspunsului pe care organismul îl dă atunci când este supus factorilor de stres extern.

Se estimează că infecțiile piciorului diabetic reprezintă cea mai comună cauză de internare în spital a pacienţilor diabetici şi una din cauzele majore de amputare a membrului inferior.

– Ați pomenit de piciorul diabetic și știu că este o mare problemă în România. Foarte mulți români suferă de diabet zaharat și un procent important, de peste 15%, ajunge la complicații ale piciorului diabetic, la amputarea degetelor ori a picioarelor și v-aș ruga să detaliați puțin. Cum ajută ozonoterapia în acest caz?

Dr. Băican : – Piciorul diabetic este o mare problemă globală. Și în România. La această afecțiune avem avantajul de a putea asocia, pe de o parte, terapia hiperbară, pe de altă parte, ozonoterapia – în funcție de stadiul în care ne întâlnim cu pacientul și de nevoile acestuia pe termen lung. Pentru că este o patologie trenantă, care se asociază și cu neuropatie, uneori și cu insuficiență arterială – ceea înseamnă, practic, că sângele nu ajunge la nivelul țesuturilor respective și va întârzia vindecarea rănilor apărute, apare predispoziția pentru infectări și suprainfectări și, practic, este limitată capacitatea medicamentelor de a ajunge și a acționa la nivelul țesutului respectiv.

În momentul în care folosim terapiile pe bază de ozon, compensăm toate aceste lucruri, oxigenăm mult mai bine țesuturile, inițiem această «cascadă de vindecare» și, pe de altă parte – pentru că pe asta se susține conceptul de terapie complementară – ajutăm și substanțele medicamentoase să ajungă mai ușor și mai eficient la nivelul țesutului afectat.

„Atât ozonoterapia, cât și medicina hiperbară, și celelalte tehnici de regenerare pe care le folosim – infiltrații cu plasmă îmbogățită în trombocite, care, de asemenea, ne ajută foarte mult în procesele regenerative – sunt terapii complementare, care vin alături de terapiile clasice, și care nu interferă cu acestea într-un mod negativ”.

– Există contraindicații? Care ar fi acestea?

Dr. Băican: – Există o singură contraindicație majoră: favismul – o boală genetică, ce afectează coagularea sângelui. Altfel, sigur, sunt precauții, în funcție de statusul acut al pacientului, dar în general, în ambulatoriu nu prea ne întâlnim cu aceste situații. Un infarct miocardic acut, un accident vascular hemoragic acut, un pacient hipertensiv care nu este controlat terapeutic și care se prezintă cu valori crescute ale tensiunii – acest pacient va fi întâi stabilizat și apoi va beneficia de terapie. Terapiile complementare nu sunt terapii de primă linie, dar nici de ultimă linie – așa cum de multe ori se apelează la ele, când nu mai avem ce face. În plus, ele au componenta de prevenție, care ne ajută să nu ajungem în situația de a avea un diagnostic sau diagnostice grave, unde lucrurile devin mai complicate.

– Ce povestesc pacienții, cum se simt după această terapie cu ozon? Se face o singură ședință sau e nevoie de mai multe?

Dr. Băican: – În general, recomandarea este să se înceapă cu 10 ședințe – săptămânal sau de 2-3 ori pe săptămână – după care să continuăm cu o întreținere lunară sau la 6 săptămâni, în funcție de necesitățile pacientului.

Pacienții spun că se simt mai energici, crește calitatea somnului, capacitatea de concentrare, constată că nu prea mai răcesc și, chiar dacă alți membri ai familiei trec prin aceste probleme, în general, pacienții care fac de mai mult timp ozonoterapie vor trece mult mai ușor peste aceste provocări.

Cu siguranță, ozonoterapia ne ajută să trăim mai bine și ne ajută să trăim și mai mult. Condiția esențială este ca pacienții să participe la acest proces, pentru că toți ceilalți factori despre care noi discutăm aici (Longevity Expo Forum Fest – n.r.) – despre nutriție, mișcare, despre stilul de viață, în general – influențează rezultatul final.

Ozonoterapia se face strict sub supraveghere medicală

– Pentru că mai puțini oameni știu ce e cu aceste terapii complementare pe care le folosiți, sunt terapii avizate de Ministerul Sănătății?

Dr. Băican: – Da, sunt terapii avizate de Ministerul Sănătății. Despre ozonoterapie putem spune că există deja de 2 ani un program de studii al Ministerului Sănătății, care se desfășoară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, care are ca rezultat conferirea unui atestat de studii complementare, prin care au trecut toți colegii care practicau ozonoterapia. În momentul acesta avem peste 200 de medici care au trecut prin acest program. Toți cei interesați să practice sunt supuși unui program educațional standardizat. Ozonoterapia se face strict sub supraveghere medicală, în cabinete medicale, iar DSP-urile autorizează aceste cabinete, instituții medicale, inclusiv în vederea efectuării terapiei cu ozon. Suntem într-o zonă absolut legală, medicală și care produce beneficii certe. Există o multitudine de studii, efectuate și la noi în țară și în lume, care arată beneficiile acestei terapii.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/dr-mihai-baican-terapii-ozon-medicina-regenerativa-979763.html

Ultimă oră

Același autor