21.8 C
București
28 octombrie, 2024

O tehnologie nouă de refrigerare a fost descoperită. Vine la pachet cu avantaje mari

O echipă de cercetători a creat o nouă metodă de refrigerare ce poartă numele de ciclul ionocaloric, ce promite să înlocuiască sistemele clasice şi să reducă impactul asupra mediului, scrie Science Alert, care citează revista Science.

Cercetătorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory şi Universitatea California, Berkeley, au dezvoltat o metodă inovatoare de refrigerare, denumită ciclul ionocaloric, care ar putea înlocui sistemele de răcire tradiţionale bazate pe fluide cu impact negativ asupra mediului.

Spre deosebire de procesele actuale, care utilizează gaze precum hidrofluorocarburile cu potenţial de încălzire globală ridicat, noua tehnologie foloseşte sare pentru a schimba faza unui fluid şi a răci mediul înconjurător.

Sistemul ionocaloric funcţionează prin adăugarea de particule încărcate, care modifică punctul de topire al unui material pentru a-i varia temperatura. În experimentele iniţiale, cercetătorii au folosit sare pe bază de iod şi sodiu pentru a topi carbonatul de etilenă, un solvent utilizat şi în bateriile cu litiu-ion. Vorbim despre produs cu dioxid de carbon, ce conferă sistemului un potenţial negativ de încălzire globală.

În testele iniţiale, s-a înregistrat o scădere de 25°C prin aplicarea unei tensiuni de mai puţin de un volt, ceea ce a depăşit performanţele altor tehnologii calorice. Sistemul promite, astfel, echilibru între eficienţă energetică, cost şi siguranţă, conform inginerului mecanic Ravi Prasher de la Berkeley Lab.

Cercetătorii îşi propun, în viitor, să testeze tehnologia la scară largă pentru a o introduce la vânzare, având potenţial de aplicare şi în sisteme de încălzire, nu doar de răcire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 13:26

astăzi, 13:23

astăzi, 13:22

astăzi, 13:01

astăzi, 11:48

astăzi, 11:08

astăzi, 13:11

astăzi, 12:19

astăzi, 12:07

astăzi, 11:43

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/o-tehnologie-noua-de-refrigerare-a-fost-descoperita-vine-la-pachet-cu-avantaje-mari-22527332

Ultimă oră

Același autor