8.9 C
București
18 octombrie, 2024

România, prima țară europeană care a transmis Comisiei Europene „Garanția pentru Copii”. Sprijin de 19 mld euro pentru 500.000 de copii

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse / Sursa foto: Natalia Intotero/ Facebook

România face pași semnificativi în protejarea și asigurarea unui viitor pentru copii prin investiții consistente în educație, sănătate și protecție socială. Implementarea Garanției Europene pentru Copii este un element central al acestor eforturi, având scopul de a proteja cei mai vulnerabili copii din țară. România a devenit prima țară care a transmis Comisiei Europene Raportul bienal pentru implementarea acestei Garanții, fiind felicitată de oficialii europeni, conform declarațiilor ministrului Familiei, Natalia Intotero.

Ținta României: 19 mld. euro pentru viitorul copiilor români

România s-a angajat să reducă numărul copiilor aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială cu 500.000 până în 2030, printr-un plan național de acțiune care include 59 de măsuri concrete și investiții de peste 19 miliarde de euro.

Datele statistice arată că 41,5% dintre copiii din România se află în prezent în risc de sărăcie și excluziune socială, acesta reprezentând un procent dublu față de media europeană. Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru Copii, adoptat de Guvern, constituie un pas important pentru protejarea celor mai vulnerabili.

Educația și Sănătatea, cele mai mari bugete din istoria recentă

Guvernul Ciolacu a investit masiv în sectoare esențiale, precum educația și sănătatea, alocând aproape 6% din PIB pentru educație și bugete sporite pentru sănătate. De asemenea, prin PNRR, sunt dezvoltate centre de zi pentru copiii din familii vulnerabile, iar fondurile europene contribuie la susținerea acestor inițiative.

În ceea ce privește bugetul național, Sănătatea a ajuns, la rectificarea din septembrie, la o creștere de 26% față de anul 2023, în timp ce la Educație, creșterea este de peste 61%. Pentru aceste două sectoare, Guvernul Ciolacu a suplimentat bugetul în 2024 cu peste 40 mld. lei față de nivelul din anul anterior.

Eforturile Guvernului Ciolacu, remarcate de ONU

Prezența reprezentantului special al ONU pentru violența împotriva copiilor, Najat Maalla M’jid, la București, subliniază importanța măsurilor implementate de Guvernul Ciolacu. În doar doi ani, România a adoptat Strategia Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și a implementat Garanția pentru Copii.

„Prezenţa doamnei doctor Najat Maalla M’jid în România, la o distanţă de doi ani, este foarte importantă pentru noi. Dânsa a fost în 2022 în România, la vremea respectivă ţara noastră încă nu avea adoptată Strategia naţională pentru protecţia drepturilor copilului, dar în această perioadă de doi ani, această strategie a fost adoptată, a fost adoptată ‘Garanţia pentru Copii’ în România, a început să fie implementată această garanţie. Cum? Prin creşterea bugetului Ministerului Educaţiei, ajungând la aproape 6% din PIB, creşterea bugetului Ministerului Sănătăţii, investiţiile care se fac prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, inclusiv la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, centrele de zi pentru copii ce vor veni în sprijinul familiilor vulnerabile. Toate celelalte investiţii pe care reuşim să le facem prin intermediul şi susţinerea fondurilor europene au făcut ca România să fie prima ţară care a transmis Raportul bienal la Comisia Europeană privind implementarea acestor măsuri şi să fim felicitaţi”, a afirmat ministrul Familiei, Natalia Intotero.

Sursa: https://www.antena3.ro/opinii/arena-politica/romania-prima-tara-europeana-care-a-transmis-comisiei-europene-garantia-pentru-copii-sprijin-de-19-mld-euro-pentru-500-000-de-copii-725020.html

Ultimă oră

Același autor