13.7 C
București
30 aprilie, 2024

Veneticii şi Bucureşti-Oraşul posibil

08:33, 6 iunie 2022

Veneticii şi Bucureşti-Oraşul posibil sunt cele două noi serii de emisiuni care vor însoţi ascultătorii Radio România Cultural în vacanţa de vară. Sunt explorări curajoase ale ruralului şi urbanului contemporan, cu schimbările de mentalitate, percepţie, obiceiuri, inerente ultimilor ani, realizate de Maria Balabaş şi respectiv echipa ARCEN. Emisiunile vor fi difuzate în perioada 13 iunie – 4 septembrie, de luni până vineri, Veneticii fiind programată de la ora 16.00 şi Bucureşti-Oraşul posibil, de la ora 17.00.

Lumea rurală începe să primească forţe proaspete, mulţi orăşeni, români sau străini, oameni cu cariere şi profesii bine cotate alegând un alt stil de viaţă, unii căutând liniştea, alţii potenţialul, alţii povestea vieţii lor.

Maria Balabaş caută să descopere împreună cu aceşti venetici, poveşti de viaţă, muzică, preocupări, un sens al existenţei cotidiene necunoscut în urban: „Eu însămi sunt o venetică. De doi ani locuiesc într-un sat din Transilvania, într-o casă săsească pe care o încălzim cu lemne şi cu prezenţa noastră în ea. Sunt o urbană prin naştere, educaţie şi profesie. Am călătorit prin lume, am avut nenumărate experienţe culturale, dar nu m-am aşteptat vreodată ca o simplă mutare de la oraş la sat să determine o atât de mare transformare personală, să devină o incursiune într-un teritoriu cu adevărat necunoscut, să spună atât de mult despre cine sunt, cine suntem. (…) Caut să aflu şi să descriu modul real în care oameni ca mine pot contribui la modificarea culturii locale sau cum noile micro-climate culturale devin relevante în contextul ruralităţii din România.” (Maria Balabaş)

Bucureştiul nu este privit ca un oraş al oamenilor, este sufocat de clădiri şi trafic, este deseori neprietenos, dar în egală măsură este plin de posibilităţi de afaceri de exemplu, şi este preferat de mulţi turişti, fiind sigur şi ieftin. Există soluţii pentru a-l schimba, pentru a-l reda locuitorilor săi, dar pentru asta este nevoie de comunicare, schimb de idei, proiecte şi de însuşirea exemplelor celor care au reuşit deja.

Bucureşti-Oraşul posibil este o platformă de dialog despre viaţa urbană, dezvoltată de ARCEN în parteneriat cu Radio România Cultural, cu scopul de a identifica de soluţii practice pentru creşterea calităţii vieţii urbane.

Proiectul se doreşte a fi, prin emisiunile iniţiate, un generator de idei pentru o viaţă urbană mai bună, o interogare asupra actualităţii urbane şi a oraşului, o reflecţie asupra rolului memoriei, designului, comunităţii, culturii, politicii şi turismului în viaţa oraşelor.

În afara celor două noi proiecte, pe parcursul verii, Radio România Cultural îşi va acompania ascultătorii, după cum i-a obişnuit, cu un program atractiv, cu muzică variată şi de bună calitate, cu transmisii de la principalele evenimente culturale, cu emisiuni „Best of..”, dar şi cu mult apreciatele spectacole de teatru radiofonic.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/veneticii-si-bucuresti-orasul-posibil/

Ultimă oră

Același autor