15 C
București
22 aprilie, 2025

3% din totalul copiilor săraci ai României au sprijin de la stat, pentru a nu fi abandonați

Mai puțin de 3% din numărul total al copiilor din medii sărace beneficiază de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie, în țara noastră.

Aproape un milion și jumătate dintre

i români trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială, iar statul nu a luat suficiente măsuri pentru ca acești minori să nu fie despărțiți de familiile lor. Datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor copilului și Adopție (ANPDCA) arată că 27.298 de copii români beneficiau, la finalul lunii septembrie 2024, de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie. Este un număr infim, raportat la totalul de aproximativ 1.360.000 de copii afectați de sărăcie în România. Pentru a reduce numărul celor care riscă să fie despărțiți de familie, Organizația „Salvați Copiii” a lansat un nou proiect, în București, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.

În lipsa banilor, familiile sărace renunță mai întâi la a cumpăra haine noi pentru copii, apoi reduc și cheltuielile pentru hrană, iar pentru rechizite școlare nu mai au resurse, ceea ce duce, adesea, la abandonul școlar al minorilor. 16% dintre copiii de vârstă gimnazială și peste un sfert (25,03%) dintre adolescenții de vârstă liceală se află în afara sistemului de învățământ. Mai mult, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% – cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Pentru a reduce abandonul școlar, statul român are mai multe programe de stimulare a prezenței la clasă a copiilor din familii sărace, începând cu Programul Cornul și Laptele sau Programul Masa Caldă, până la burse sociale și alte stimulente acordate elevilor. Dar nici acestea nu sunt suficiente, acolo unde gradul de sărăcie depășește un anumit nivel.

Copiii din familiile sărace se confruntă cu probleme precum lipsa veniturilor familiale care să asigure un trai decent, izolarea socială și educațională, lipsa de acces la nutriție, în acord cu vârsta și nevoile biologice sau lipsa unor servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. Numărul serviciilor de prevenire a separării copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient în raport cu nevoia reală – arată Organizația „Salvați Copiii”.

Salvați de abuzuri și de exploatare

„În România, 39% dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. Această realitate se reflectă în participarea copiilor la educație: 214.936 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2023, în timp ce 33.882 de elevi se aflau în abandon școlar”, explică reprezentanții Organizației „Salvați Copiii”.

ONG-ul a dezvoltat programul de acces la educație pentru copii din grupurile vulnerabile începând cu anul 2001. Cheltuielile publice pentru educație în România reprezintă doar 3,3% din PIB, față de media UE de 4,7%, în ciuda faptului că țara are cea mai mare proporție de copii în risc de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană.

„Conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, la începutul anului 2025, în România funcționau 724 de centre de zi pentru copii, din care 360 publice. În acest context, riscul separării copiilor de familie rămâne ridicat, având în vedere că, pe lângă factori precum neglijarea, abuzul sau exploatarea, cele mai frecvente cauze ale separării sunt de natură socială. Sărăcia extremă, condițiile de locuire precare, familiile dezorganizate și situațiile în care părinții sunt minori contribuie semnificativ la vulnerabilitatea copiilor, amplificând riscul de instituționalizare sau de îndepărtare de mediul familial”, arată specialiștii ONG-ului.

Organizația „Salvați Copiii” atrage atenția asupra faptului că în absența unor servicii adecvate de prevenire a separării, mulți dintre acești copii ajung în sistemul de protecție specială al statului, iar pentru un procent semnificativ al acestora, principala cauză a separării lor de familie este sărăcia. În situația actuală ar fi nevoie de politici mai eficiente și de investiții susținute în sprijinirea familiilor vulnerabile, pentru a preveni separarea copiilor și a le asigura acestora un mediu stabil și sigur de dezvoltare.

Un program integrat, pentru familii

Noul proiect lansat de Salvați Copiii, în parteneriat cu DGASPC Sector 6, este „Servicii comunitare integrate – Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți – Belvedere”. Prin proiect va fi dezvoltat, în Sectorul 6, un centru de zi care va asigura servicii complexe pentru copii și familii.

Este unul dintre cele cinci proiecte care vor fi derulate de ONG în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, prin care peste 1.350 de copii din comunități vulnerabile și din sistemul de protecție a copilului, alături de părinții copiilor sau de reprezentanții legali vor beneficia de servicii integrate de suport social, psihologic şi educaţional.

Intervențiile propuse de Organizația „Salvați Copiii” urmăresc creșterea accesului la servicii comunitare pentru minori și familiile care trăiesc în sărăcie, precum și pentru copiii din sistemul de protecţie specială din Sectorul 6 al Municipiului București, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială și reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecție specială. Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 – 31 decembrie 2027, având o valoare totală aproape 2 milioane de euro, din care 40% fonduri europene și 60% de la bugetul național.

Serviciile integrate implică și membrii familiilor, astfel încât sprijinul să poată fi eficient. „Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real pentru ca vulnerabilitatea socio-economică să nu se transforme în abandon școlar, iar riscurile pentru sănătate să fie prevenite prin nutriție adecvată. Familiile care trăiesc sub pragul sărăciei trebuie să devină o prioritate a unui plan integrat de politici sociale, în care autoritățile locale să primească finanțare nediscriminatorie, pentru ca sprijinul să ajungă la beneficiarii reali, ale căror nevoi sociale să fie astfel soluționate”, a argumentat Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.

În cadrul proiectului se vor oferi și servicii suport și sprijin material, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții a 270 de copii pe care îi vizează acest proiect, dintre care 15 provin din sistemul de protecție specială, aceștia din urmă fiind reintegrați în familie.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/social/copii-saraci-servicii-centre-zi-995263.html

Ultimă oră

Același autor